25.11.12

DLNA ja UPnP

DLNA ja UPnP ovat varsin käteviä standardeja, joiden avulla samaan verkkoon kytketyt laitteet osaavat jakaa mediaa (kuvia, videoita, musiikkia) ja muutenkin toimia keskenään. Omassa verkossani on pöytäkone, läppäri, kännykkä ja tabletti. Sopivia ohjelmia käyttämällä nämä kaikki osaavat "keskustella" keskenään ja pystyvät näyttämään ja toistamaan mediaa riippumatta siitä, millä laitteella tiedosto sijaitsee. Tässä postauksessa kerron omasta DLNA/UPnP-kokoonpanostani ja opastan hieman, kuinka sinäkin saat sellaisen pyörimään olohuoneessasi. Termistöstä sen verran, että UPnP on standardi, jonka avulla laitteet löytävät toisensa ja kommunikoivat keskenään, kun taas DLNA keskittyy enemmän siihen, että laitteet kykenevät toistamaan toisiltaan löytyvää mediaa paremmin.

Pöytäkone ja läppäri

XBMC:n verkkoasetukset
Pöytäkoneeni on varsin moderni keskitason pelikone, jota käytän myös elokuvien ja sarjojen katseluun. Koneella pyörii Windows 8 ja median toistoon käytän XBMC -nimistä media center -ohjelmaa. Koneeseen on liitetty 42-tuumainen LG:n LED-taustavalaistu televisio median katselua varten. XBMC on kätevä ohjelma, jos haluaa helpottaa koneella olevien elokuvien ja sarjojen organisointia. Se osaa tunnistaa koneella olevat sarjat ja elokuvat automaattisesti pienen alkuvirittelyn jälkeen. XBMC toimii mediatoistimen lisäksi myös DLNA/UPnP-palvelimena ja -asiakkaana. Jotta XBMC jakaisi mediakirjastonsa muiden kotiverkossa olevien laitteiden kanssa ja että sitä voisi ohjata muita laitteita käyttäen, täytyy sen Settings -> Network -> Services -sivulta käydä laittamassa päälle "Share video and music libraries through UPnP" ja "Allow control of XBMC via UPnP". Kun nämä täpät ovat päällä, muut laitteet näkevät XBMC:n mediakirjaston, voivat toistaa kirjastossa olevia medioita ja voivat käskeä XBMC:tä toistamaan muilla laitteilla olevaa mediaa. Kuvassa päällä oleva HTTP-kontrollointi ei liity tähän aiheeseen.

Läppärini on Fujitsu LifeBook P3110, mutta sitä tulee käytettyä mediakäytössä varsin vähän. Siihen on kuitenkin asennettu XBMC samanlaisilla asetuksilla kuin pöytäkoneellakin.

Tabletti

Verkosta löytyneet laitteet
Pöytäkoneella sijaitseva FullHD -elokuva toistumassa tabletilla
Tablettini on HP TouchPad, johon olen asentanut alkuperäisen WebOS-käyttöjärjestelmän rinnalle Androidin. UPnP-"selaimena" toimii BubbleUPnP ja varsinaisena videotoistimena MX Player. BubbleUPnP osaa käynnistyessään etsiä kotiverkossa olevat laitteet automaattisesti, ja ne näkyvät ohjelman Devices -sivulla. Vasemman sarakkeen Select renderer -listalta valitaan millä laitteella mediaa halutaan toistaa. Oikean sarakkeen Select library -listalta taas valitaan minkä laitteen mediakirjastoa halutaan selata. Esimerkkikuvassa siis haluan selata pöytäkoneen medioita ja toistaa ne tabletilla. Mikä tahansa yhdistelmä toimii, ja jos laitteita on enemmän verkossa, voit esimerkiksi selata älypuhelinta käyttäen tabletilla sijaitsevia medioita ja laittaa ne toistumaan pöytäkoneella. Ainoana rajoituksena on kotiverkon nopeus ja se, osaako kohdelaite toistaa valitunlaista mediaa. Kaikki elokuvat eivät esimerkiksi välttämättä toistu kunnolla tabletilla, ainakaan ilman lisäsäätämistä.
Library -sivulta selataan valitun laitteen mediakirjastoa ja haluttua mediaa täppäämällä media lähtee toistumaan siinä laitteessa, joka Devices -sivulta on valittuna. Now playing -sivulla näkyy tällä hetkellä toistettavana oleva media, jota voi sitten kelata, pysäyttää jne.

Kännykkä

Kännykkäni on HTC Sensation, jossa käytän täsmälleen samoja ohjelmia kuin tabletilla, joten ne eivät erillistä esittelyä kaivanne. Kaikki toimii samoin kuin tabletillakin.

Lopuksi

DLNA:n/UPnP:n toimintaan saaminen omassa kotiverkossa ei ole mikään vaikea tehtävä, kunhan tosiaan kaikki laitteet ovat samassa lähiverkossa, päälle kytkettyinä ja ohjelmat ja niiden asetukset ovat kohdillaan. DLNA-yhteensopivia laitteita on nykyään melko runsaasti. Esimerkiksi monet uudehkot verkkoon kytkettävät Blu-ray -soittimet, digiboksit, verkkokovalevyt ja älytelevisiot ovat sellaisia. Valitettavasti monet laitevalmistajat käyttävät DLNA:sta omia termejään, joka ei ainakaan helpota kuluttajaa eri laitteita vertailtaessa. Esimerkiksi Samsung kutsuu DLNA:ta AllShareksi. Asioista kannattaa siis aina ottaa etukäteen selvää ennen kuin lähtee laitteita ostelemaan.

Se, onko DLNA:sta sitten itselle mitään hyötyä, on kokonaan toinen asia ja riippuu ihan siitä, että mitä laitteita omistaa tai aikoo hankkia. Jos aikoo esim. säilyttää leffoja ja sarjoja verkkokovalevyllä (NAS), on paljon helpompaa jakaa NAS:n tiedostot DLNA:lla kuin muita protokollia käyttäen.
Vaikka ei omistaisikaan mitään erityisiä media- tai hifilaitteita, niin ainakin DLNA:lla saa kaverit hämmästymään ja ihmettelemään mihin kaikkeen nykytekniikka taipuu. Ja onhan laitteiden asetusten parissa hauska touhuta ja ainakin itsellä nousee leveä virne kasvoille kun saan jotain mielenkiintoista viriteltyä toimintaan. Itse käytän DLNA:ta lähinnä siihen, että selaan tablettia käyttäen pöytäkoneella olevia medioita, jotka sitten laitan toistumaan XBMC:ssä. Näin tablettini toimii tavallaan pöytäkoneeni kauko-ohjaimena ja voin vaihtaa toistuvaa mediaa nousematta löhötuolini syleilystä. Kyllä laiska keinot keksii!

Muita käyttötarkoituksia, joita mieleeni putkahtaa:
- Sarjan tai elokuvan katselu sängyssä tabletilla "iltasaduksi"
- Puhelimelta/tabletilta löytyvän musiikin toistaminen kotiteatterisarjan kautta
- Puhelimella napsittujen lomakuvien näyttäminen kavereille television ruudulta

DLNA:n toiminnan testaaminen on ihan kiintoisaa, eikä se maksa mitään. XBMC, BubbleUPnP ja MX Player ovat kaikki ilmaisia ohjelmia (BubbleUPnP:stä ja MX Playerista on myös maksulliset versiot, mutta ne eivät eroa oleellisesti ilmaisversioista). XBMC on ainoa, jonka kanssa joutuu hieman säätämään, jotta saa tietokoneella olevat mediatiedostot tunnistumaan ja näin näkymään muille laitteille. Jos et halua toistaa mediaa tietokoneesi kautta, mutta haluat jakaa tietokoneellasi olevat mediat muiden laitteiden käyttöön, XBMC ei silloin ole hyvä ratkaisu käyttöliittymänsä takia. Internetistä löytyy useita parempia, nimenomaan  DLNA-palvelimiksi suunniteltuja ohjelmia ilmaiseksi. Sellaisia ovat esim. Serviio ja Logitech media server. Molemmat toimivat samalla periaatteella. Käyttäjä määrittelee mitä kansioita haluaa jakaa, jonka jälkeen ohjelma hakee kansioista löytyvät mediat. Sitten ne ovatkin muilla laitteilla toistettavissa.
Kommentoikaa ihmeessä, jos jokin asia jäi askarruttamaan tai jos tästä postauksesta puuttuu jotain oleellista. Palaute on aina tervetullutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti